De Tantes (en oom) die kokkerellen

“We zijn vereerd dat we mensen mogen blij maken met de gerechten die wij weer van onze voorouders hebben geleerd.”

Tantes Anita Pattianakotta, Asmara Berhitu, Gitta Lopulissa, Nadia Simons-Kartodikromo en oom Jerry Hetharie

Aangenaam, wij zijn de tantes (en oom)

Tante Kookt Moluks eten Indonesisch Take Away Home Delivery Thuisbezorgd Zeeland Anita 11 2 96dpi - Tante Kookt - Moluks Eten Thuisbezorgd

‘Eten is voor mij gezelligheid en saamhorigheid’

‘Iedereen die langskomt, verwen je met lekker eten. Dat hoort gewoon bij onze cultuur”

“Denk je aan de Molukken, dan denk je aan eten. Als er iets te vieren valt, maar ook gewoon als je onverwacht bezoek krijgt, er is altijd eten! Ik weet nog hoe we vroeger, ter voorbereiding van een feest, met zijn allen in de tuin zaten om een grote pan met vlees heen. Iedereen hielp mee om het satévlees aan de stokjes te rijgen! Ik ging ook altijd helpen in de wijk, zo ging dat gewoon. Eten betekent voor mij dan ook gezelligheid en saamhorigheid. Koken heb ik van mijn moeder geleerd. Wat kon zij dat goed! En ik dankzij haar nu ook! Als er tegenwoordig binnen onze familie wat te vieren is, ben ik de ‘Tante Kookt’ die voor het eten zorgt. Ik vind het heerlijk om te doen. En om te eten natuurlijk! Mij kun je altijd wakker maken voor soto. Heerlijk!”

Tante Anita Pattianakotta

‘We koken met veel plezier en liefde en ik denk dat je dat echt proeft.’

“Koken heb ik letterlijk van mijn tantes geleerd. Ik hield als kind altijd al erg van de Molukse keuken, maar ik ben wel heel kieskeurig. Mijn moeder zei dus altijd: je kan beter zelf koken. Toch ben ik pas echt gaan koken toen ik op mezelf ging wonen. Ik bel altijd mijn tantes voor recepten en soms koken we ze ook samen. Ik vind het heerlijk om in de keuken te staan. Het is zo ontspannend. En met lekker eten kun je anderen blij maken, dat vind ik mooi. Zelf word ik erg blij van de Spek Smoor van Tante Kookt. Maar ook de Tempe, satétjes en Javaanse gehakballetjes van zijn superlekker. Ach, ik kan niet kiezen. Maar dat hoeft gelukkig ook niet! Bij Tante Kookt maken we het allemaal, de tantes, usi’s en ik. We koken met veel plezier en liefde en ik denk dat je dat echt proeft.”

Tante Asmara Berhitu

TanteKookt bewerkt 9 - Tante Kookt - Moluks Eten Thuisbezorgd

‘Eten is alles. Het is er om te vieren en te troosten.’

TanteKookt bewerkt 4kopie - Tante Kookt - Moluks Eten Thuisbezorgd

‘Koken is echt alles voor mij, het is mijn passie’

‘Waar heb je dat nog tegenwoordig, écht authentiek Moluks eten?’

“Als er iemand langskomt, vraag je altijd als eerste: heb je al gegeten? De keuken is bij een Molukker nooit dicht. Je zorgt altijd voor veel en lekker eten. Zelf kook ik zoals mijn moeder, oma en tante kookt. Ik weet nog goed hoe dat vroeger ging. Mijn oma had een fornuisje in het schuurtje in de achtertuin. Tussen dat schuurtje en het huis was een soort aanbouw gemaakt. Die stond vol met potten en pannen. Er was bijna geen plek om te zitten. Maar toch zaten we er met zijn allen het eten voor te bereiden. Als ik terugdenk aan de saté ayam van oma en hoe we daar met de hele familie van genoten, geweldig! Zo voelt het nu ook een beetje in de keuken van Tante Kookt. Allemaal tantes die samen koken. Zó gezellig! Ik hoop dat jij nu met jouw familie van onze gerechten geniet.

Tante Gitta Lopulissa

‘De puurheid van ieder gerecht valt of staat met heerlijke verse kruiden.’

“Wat zullen we vandaag eens eten? Dat is het eerste wat ik denk als ik ’s ochtends opsta. Ik hou ontzettend van lekker eten en ook van koken. Ik leerde het van mijn Molukse vader. ‘Gebruik je neus’, zei hij altijd. Dat is namelijk de belangrijkste sensor om te weten of iets goed is. Die wijze raad volg ik nog steeds, maar ik heb er ook iets aan toegevoegd: mijn hart. Want koken is emotie, iets moois wat je met elkaar deelt. Als we nu samen met elkaar in de keuken van Tante Kookt staan, delen we vaak verhalen van vroeger, hoe wij met onze tantes kookten. Het brengt allerlei herinneringen en emoties terug. Ik hoop dat we iets daarvan via onze gerechten kunnen overdragen. Dat we onze culinaire roots en liefde voor lekker Moluks eten kunnen delen met jou.

Oom Jerry Hetharie

TanteKookt bewerkt 1 - Tante Kookt - Moluks Eten Thuisbezorgd

‘Altijd zorgen dat je lekker eten hebt, is onderdeel van onze cultuur.’

TanteKookt bewerkt 5 - Tante Kookt - Moluks Eten Thuisbezorgd

‘Met lekker eten is elke dag een feestje.’

‘Oma deed niks op recept. Het was altijd een beetje zus en een beetje zo.’

“Als klein kind stond ik altijd nieuwsgierig te kijken bij oma in de keuken. Oma deed niks op recept. Het was altijd een beetje zus en een beetje zo, maar daar kwamen de heerlijkste gerechten uit. Tot de dag van vandaag geniet ik daar nog steeds van. Oma kookte altijd genoeg, want je wist nooit of er nog visite kwam. Het leukst waren de dagen aan voorbereidingen voor feesten. Bij een verjaardag bleef iedereen van de familie eten. Het was heerlijk om samen in de keuken te staan en alles voor te bereiden. En zeker ook om daarna iedereen te zien genieten, daar doe je het voor. Dat was toen zo en dat is ook nu, bij Tante Kookt weer zo. Al die tantes in de keuken, het is net als vroeger thuis. Het is altijd gezellig en we maken de lekkerste gerechten. Ik hoop dat iedereen ervan geniet!”

Tante Nadia Simons-Kartodikromo

Wij zijn Tante Kookt

In de Molukse cultuur speelt eten een heel belangrijke rol. Van kinds af aan helpt iedereen mee in de keuken en regelmatig eet je met heel de familie tegelijk. Koken leer je behalve van je ouders dan ook vaak van oma’s en tantes. Vanuit deze traditie is Tante Kookt ontstaan.

Molukse keuken

Bij Tante Kookt staan allemaal koks met een Molukse achtergrond in de keuken. We leerden de Molukse gerechten van onze ouders, oma’s en tantes. Van generatie op generatie gingen de recepten uiteindelijk op ons over. Hoewel, over die recepten valt te twisten want maatbekers en weegschalen kent men in de oude Molukse keuken niet. Onze ouders, oma’s en tantes gebruikten een beetje van dit en een beetje van dat en zo smaakte iedere rendang en soto verschillend.

Met liefde en plezier

Bij Tante Kookt hebben we de beste versies van ieder gerecht verzameld en samen laten komen in onze boxen. Deze maken we met veel liefde en plezier voor je klaar. Net als vroeger, met onze tantes. Het is vaak een dolle boel in de keuken met potten, pannen, kletsen en lachen. Wees blij dat we een take away-restaurant zijn, want dat gekakel wil je niet aanhoren!

Authentieke smaak

Maar het gaat natuurlijk om ons eten. Die heerlijke Molukse gerechten. Bij Tante Kookt vind je geen verbasterde namaak, geen snel-snel in elkaar gedraaide maaltijden. Bij Tante Kookt draait alles om die echte, traditionele gerechten met de authentieke smaak van de Molukken. We laten je er graag mee kennismaken. En hier en daar voegen we ook nog wat Indonesische en Javaanse invloeden toe. We verrassen je met unieke combinaties van verse kruiden en specerijen. We hopen dat je ervan geniet, zoals wij dat al van jongs af aan doen. Gezellig samen met familie en vrienden aan een grote tafel. Met onze gerechten waan je je even in het Verre Oosten, maar dan thuis. Enjoy!

Duurzame verpakking

Tante Kookt is milieubewust. We verpakken onze gerechten in biologisch afbreekbare bakjes. Die kun je na gebruik dus in de Gft-container doen. Alleen het seal-laagje bovenop is van plastic en hoort dus bij het plastic afval thuis. Een tweede voordeel van deze verpakking is dat je jouw Molukse maaltijd ook heel makkelijk kunt opwarmen en gebruiken. Het bakje zelf is namelijk niet heet als je het uit de magnetron of oven haalt. En het dunne seallaagje zorgt dat het gerecht zijn kwaliteit behoudt.